Grazie, Valentino!

Ja, så er vi der da. Dagen har kommet. Den så mange har gruet seg litt til.

Søndag 14/11 2021, etter løpet på Circuit Ricardo Tormo legger han hjelmen på hylla.

«GOAT»/«Vale»/«Rossifumi»/The Doctor»/«46» … Valentino Rossi, avslutter en mildest talt legendarisk og fantastisk karriere! For millioner av mennesker rundt hele kloden er Valentino Rossi Selve MotoGP.

Ingen av de andre førerne, før eller nå, kan vise til en slik … ok, la oss være ærlige her; fanatisk fanskare. Som et eksempel kan det nevnes at han har småpene 13 millioner følgere på Facebook alene, Márquez har 3,9 og Quartararo 784 tusen. Så det at det renner en tåre eller noen millioner totalt nedover gule t-skjorter rundtomkring litt utover ettermiddagen på søndag bør påregnes.

Kommer du over en slik stakkar, så ha medfølelse. Klapp vedkommende på skulderen og kom med noen trøstende ord (Bare ikke typ «Jooa, det er trist dette! Men vi har jo Marc da!?» Nei nei nei!).

Etter 26(!) års karriere og en statistikk som kan få det til å gå i ball for enhver, har italieneren bestemt seg for at nok får være nok.

42-åringen fra Tavuilla kan se tilbake på hele 9 VM-titler, 6 andreplasser i totalen, 431 løpshelger (Det har blitt arrangert 974 totalt i roadracingens VM-serie siden starten i 1949) , poengplass i 372 av disse. Han har stått øverst på pallen med alt fra 125 totakter, 250, innom 500 totakter og 990/800, til beistene med fire takter og rundt 300 hk. de styrer rundt nå. 115 løpsseiere, 235 ganger på pallen, 65 pole, 96 raskeste runder… puh!

Men det som har gjort ham til den levende legenden han er, handler like mye om personligheten og en magisk evne til å tiltrekke fans og tilskuere. Det er bare å se på de gule hordene som omkranser banen, løp etter løp. Selv de siste sesongene, hvor det har buttet resultatmessig, så har de vært der. Har vi sett noen andre utløse slikt? Nei er vel svaret.

Det er godt mulig han la grunnlaget da han som en oppkjeftig og alltid glisende tenåring i 1997(!) bestemte seg for å hisse opp Italias største RR-stjerne den gangen, Max Biaggi, ved å kjøre rundt etter et løp med en oppblåsbar “Claudia Schiffer” på tanken. Max datet visstnok en annen modell, Naomi Campbell. Noe som innledet et rivaleri som skulle vare mange år. Legg til noe av det samme forholdet til Gibernau, Stoner, Lorenzo og Marc Màrquez gjennom åra så skjønner man at underholdningsverdien økte med Rossi.

Anekdotene, resultater og statistikk rundt legenden kunne vi ha holdt på med over så mange sider at tastepølsene hadde fått strekk og øynene til en stakkars leser hadde blitt rødsprengte og såre.

Men la oss bare nyte de siste rundene til en levende legende vi neppe noengang kommer til å oppleve lignende av på en bane igjen.

Takk, Valentino Rossi!