Svenska Mästerskapets Deltävling 5 & 6 i Mantorp Park 7/7 och 8/7 -22

Svenska Mästerskapets Deltävling 5 & 6 i Mantorp Park 7/7 och 8/7 -22

Onsdags Träning

Det var fyra träningspass under dagen som vi hade att testa olika inställningar på, hela teamet var samlat och vi hade också gästförare i teamet från finland så vi var alla taggade inför racet som skulle komma under veckan. I boxen skruvades det och testades det hela tiden för alla oss förare, det var ostadigt väder så vi visste inte om det skulle vara torrt eller regn under dom kommande dagarna.
Eftersom jag inte väger så mycket så har Öhlins specialbyggt min fjädring åt mig och det är få som är experter på inställningarna när det gäller just fjädring, men som tur var så var Christoffer Bergman hemma i Sverige och var med oss i teamet dessa dagar så han ställde in min fjädring så den passade mig perfekt.
Under träningarna så sänkte jag min tid till 1.29 på det sista passet och det var jag riktigt nöjd med.

Torsdagens Kval

Det hade regnat hela natten och det var väldigt blött på banan, så det var bara att sätta på regndäck.
Det kanske låter lite konstigt när jag säger att jag Älskar att köra i regn, men eftersom jag har tävlat och tränat i motocross i hela mitt liv så känner jag att jag styr min motorcykel bättre i regn för jag är van känslan i kroppen när det släpper lite här och där och när det sladdar, det är en skön känsla och den känner både min hjärna och min kropp igen.
Jag började försiktigt i några varv när jag åkte ut, mest för att se hur halt det var och ifall det var några djupa vattenpölar.
Det kändes riktigt bra mot slutet av passet så jag tog i lite extra och satte min bästa tid på sista varvet 1.37 i regn och det blev den tredje placeringen på startgriden.
Det är den bästa placeringen som jag har fått än så länge så den var jag glad över.

Torsdagens Race

Racetime, jag hade en bra känsla inför racet eftersom det regnade och det var blött, jag åker på Michelin däck och det är dom bästa däcken i regn samt så visste jag att jag hade en snabb tid efter kvalet och visste att jag skulle kunna hänga med i toppen, det kändes riktigt riktigt bra.
Teamet var med och vi gick ner för att åka ut till startplattan, det hänger liksom i luften när det är regn då de flesta vet att minsta misstag som görs så blir det lätt att det tyvärr släpper i asfalten och att man då kanar av och kraschar.
Väl på starten så åker vi ut på ett sighting lap och jag känner att det är bra fäste i däcken och att banan är helt ok.
När starten går så hängde jag på ettan och tvåan och vi drog ifrån resten av fältet och skapade oss en lucka.
Ettan fick problem med sin hoj så jag hamnade på en andra plats och låg länge kvar på stadiga varv och kände att det var en riktigt bra körning.
Tyvärr så kom trean ikapp och ville ge sig in i racet och försöka nypa andraplatsen, jag försvarade upp platsen och vi gjorde några omkörningar innan sista varvet då han tyvärr blev för ivrig och ville ge sig på en omkörning och fick ett framhjulsläpp och körde rakt in i mig så vi båda kraschade på Sista varvet och två svängar innan målgång och också chansen till mitt första Silver.
Som tur var så klarade vi oss bra och det blev inga större fel på min motorcykel utan det var bara att se till så den blev startklar inför fredagens race.
Mitt team High Performance Riders var också på plats och vi gick igenom mitt race och kollade hur vi skulle jobba framåt och vi bestämde snabbt att vi skulle ta det positiva från racet och släppa det negativa, dom två sista svängarna var inget att lägga fokus på, jag fick också behandling av kiropraktorn som mjukade upp mina muskler och gick igenom min kropp så den också skulle vara startklar inför fredag.

Fredagens Kval

Jag vaknade tidigt och kände mig laddad inför race, jag visste att idag var min dag och att jag var tvungen att få till en riktigt riktigt bra kvaltid för att fortsätta där jag hade slutat igår.
Vi gick bort till besiktningen först för att besikta min motorcykel för att se så den skulle gå igenom efter gårdagens krasch. Och det var inga konstigheter den var felfri.
Tio till femton min innan kvalet så började det regna och vi visste inte ifall vi skulle åka ut på torrdäck eller om jag skulle åka ut på ett torrdäck bak och sätta på ett regndäck fram, men teknikern på Michelin tyckte jag skulle åka ut på torrdäck eftersom om solen tittar fram så blir det torrt snabbt på banan och det beslutet tog vi.
När jag sedan åkte ut på kvalet så tog jag några lugna varv för att känna känslan i motorcykeln eftersom det var lite ändringar efter gårdagens race, men allt kändes riktigt bra och jag satte min snabbaste tid sista varvet 1.28,8 sek.
Jag fick en riktigt bra utgång i de sista svängarna och det gjorde att jag fick plats nr tre på startgriden.

Fredagens Race

Nu hade jag laddat i ett helt dygn efter gårdagen och var tokladdad, jag var så sugen på att bara åka ut och åka och göra mitt livs race, jag hade inget annat än en vinst i sikte.
Vi fällde ner portarna och jag satte mig i min stol och laddade upp, sedan så hörde jag hur start tutan tjöt och visste då att om två minuter ska jag stå ute på grid.
Porten öppnades och jag åkte ut, känslan i kroppen var så himla skön och jag var jättetaggad.
När starten gick så hade jag full fokus och vägrade släppa förbi någon så jag tog starten och ledde i stort sett hela racet, när det var några varv kvar in mot slutet så kom tvåan ikapp och vi började köra om varann de sista varven.
Båda två hade bestämt sig för att inte låta den andra komma förbi, men på sista varvet bromsade han om mig direkt efter rakan och jag körde om honom precis efter och i den tredje sista kurvan så körde han om mig och flöt ut lite för långt så jag kunde ta honom på innern och sen blocka honom så att han inte kom om mig igen och ut på sista rakan innan mål så vann jag med 0,118 sek och satt mitt eget PB på sista varvet till 1.28,2.
Detta var det roligaste och tuffaste racet jag gjort i hela mitt liv och det tyckte alla vi fyra som låg i toppen, vi gav varann respekt och vi körde riktigt riktigt snyggt.
Jag Vann deltävling 6 i SM i både Junior SSP 300 och Ungdom SSP 300 , så det jag längtat efter i 1,5 år blev verklighet för mig i Mantorp Park med min förening Filip Backlund Motorförening som anordnade tävlingen och mitt team Yamaha Team Scandinavia med mina teamkamrater Jonathan och Fredrik och teamet High Performance Riders var på plats och också min storebror Kim som höll i målflaggan gjorde denna dag till min bästa racedag ever.

Men jag måste ju få säga att utan mina sponsorer samarbetspartners, min mamma och pappa så skulle inte detta vara möjligt och det är jag jätteglad och tacksam för.

Efter denna helg ligger jag 4a i mästerskapet i Junior och 2a i mästerskapet i Ungdom 12-16 år.

Nu laddar jag upp för nästa SM tävling i Gelleråsen 30/7-31/7 där jag hoppas få se en bred publik komma och heja fram vinnarna och uppmärksamma vår sport.