Vi har testet Triumph Street Triple 765 R og RS!

En vakker januardag ringte telefonen. Det viste seg å være Triumph som ringte og spurte om jeg kunne tenke meg å ta en tur til Jerez for å teste den nye Street Triple RS og R som vi så tidligere i Milano på EICMA i begynnelsen av november.

Jeg spådde den umiddelbart til en bestselger og med de nye oppgraderingene er det foruten å være utrolig vakkert utførte sykler, kommer den med 130hk. fordelt på 180 kg. Også klasseledende. En nyutviklet svingarm gir høyere stabilitet ved ikke å la bakhjulsopphenget komprimeres for mye når du vrir gassen mer enn du burde. Dette, med et lett chassis, gir deg nok trekkraft og kraft-til-vekt-forhold til å finne linjen din før du dykker inn i en sving og forlater den akkurat slik du ville. ABS-systemet for svinger er optimalisert for å levere riktig mengde bremsing i enhver skrå vinkel. Jeg kan ikke annet enn å si at jeg gledet meg som en unge til å slenge benet over en på Jerez i slutten av februar hvor jeg er invitert av Triumph ned til varmere strøk for å teste denne. Vil du gå enda lenger finnes den også som en moto2-utgave hvor Showa er byttet ut med Öhlins, cnc-frest styrekrone med clip ons istedenfor helt styre, masse karbon og noen dristige fargevalg man kan velge mellom (Fortsetter under video).

Triumph Street Triple kom opprinnelig som en lillebrorversjon av Speed Triple med med de samme runde lyktene som storebror, men har de senere årene fulgt den mer mainstream-stilen til storebror og høstet lovord i bøtter og spann for sine kjøreegenskaper. Triumph har også fått cred for sin 765cc tresylindrede motor som er basen til alle Moto2-sykler, og i år år kommer de med 3 versjoner, en R, en RS og en Moto2. Det er den fineste Street Triple jeg til nå har sett. Den har fått 7 ekstra ponnier og både dreiemoment og kompresjon er høyere fra den tidligere modellen.

Nytt feste til Öhlins-bakdemperen gir den nye Street Tripelen en 20mm høyere hekk, og akselavstanden er redusert fra 1405 til 1399mm.

Så hvordan er den på banen?

At den er kortere i giringen på lavere gir merker man så klart. Den er responsiv og kvikkstyrt , og man merker at dette er en lett sykkel med en motor som passer godt til chassi. Selv om man har klart å lage en sykkel som til de grader er “turnvillig” oppleves den allikevel som stabil og forutsigbar. Vi som var nede og testet skulle ønske at man kunne slå wheelie-kontroll helt av, for alt med sykkelen virket forutsigbart, men bikket man punktet hvor wheelie-kontrollen sa takk for seg kom den plutselig opp og det hadde nesten vært bedre å vist at denne kommer opp når man vrir nok på rulla. Vi fikk ikke fiklet nok på settingene til sykkelen til å finne ut om dette kunne overstyres manuelt, men man har en setting som er “Rider” så det er sikkert mulig. Foruten “Race” som vi stort sett var i hadde man “Rain” som begrenset sykkelen til 100 hester og satte traction og ABS til max, og road, Bremsene som var Brembo rund baut med fantastiske Brembo M4.32 4-stemplet radial monoblokk kalippere foran, og 210mm skiver man har forsket fram at gir tilstrekkelig bremser og en mer turnvillig sykkel. Motoren kommer rett fra Moto2 hvor de har 145, selv om Euro-kravene bremser den litt i forhold til hva man får på Moto2 syklene.

(Vi har senere også testet Moto2-versjonen:)

Vi fikk en rolig start med fotografering og filming fra bil på banen, og det var kanskje greit så banen fikk tørket litt opp. Sykkelen ga umiddelbar selvtillit og hadde et fantastisk chassi. Elektronikken gjorde jobben uten å være for involverende selv om jeg mistenker at den reddet meg da jeg plutselig lå sideveis etter å truffet en av de våte flekkene som ikke forsvant selv om solen hadde stått på hele dagen. Det eneste jeg hadde å utsette etter en lang dag på banen var at motorlyden var litt lik når man kom opp i turtall og turtelleren var litt vanskelig å lese så man traff turtallsperren rett som det var, og særlig på de lavere girene siden den var så kortsteget lavt nede. Triumph ingeniørene sa seg enig i denne beskrivelsen og sa at det trolig kom en oppdatering slik at problemet ble rettet på i løpet av kort tid. Denne pakken var en ren nytelse å kjøre på banen og i morgen blir det landeveiskjøring og etter hva jeg har erfart i dag tror jeg ikke den skuffer der heller.

Thomas tester viktige egenskaper

Så var det tid for å teste Street triple RS og R på vei da.

Våknet til 4 grader i Jerez og temperaturen holdt sed dessverre på ensifret i noen timer og ved første kaffestopp tror jeg man kunne skåret glass med brystvortene mine. Jeg startet dagen på Street triple R og skulle bytte om til RS ved lunch tider, og når jeg satte meg på Rén føltes det ut som en gammel venn og jeg kjente ikke store forskjellen fra den og RS´n. Speedometeret var litt annerledes, men det var eneste merkbare forskjellen før lunch.

Utover dagen varmet det opp godt og vi fikk litt bedre selvtillit etter hvert som asfalten ble varmere og sykkelen føltes helt kvikk og responssiv og selv om den ikke hadde et like påkostet demperoppsett som RS så kjentes den tight og fin mot underlaget og fronten var god respons.

Etter lunch var jeg tilbake på RS´n, og kunne endelig kjenne på hvordan den føltes ut sammenlignet med R´n. Jeg merket at den var noe mer kvikkstyrt og responssiv enn Rén hadde vært selv om man måtte virkelig kjenne etter for å merke det. Bakdemperen spiste også opp ujevnhetene i veien på en bedre måte enn R´n hadde gjort så man får helt klart noe igjen for mellomlegget man må opp i for å kjøpe RS´n. Når det er sagt vil de fleste ikke merke den helt store forskjellen før man tar disse syklene til banen og presser de litt mer enn det man får gjort på landeveien, og hadde jeg testet den ene dagen etter isteden for rett etter som jeg gjorde nå, tror jeg man ikke hadde kunne merket store forskjellen på de.

Konklusjon: Uansett hvilken du har lyst på av disse syklene denne sesongen så tror jeg du skal være rask, for dette er “varmt hvetebrød” og det meste er allerede borte. Men får du hektet tak i en, så klin til! Jeg tør nesten love at du blir veldig fornøyd. Uansett hvilket nivå du mener du har på kjøringen. Skal du smiske banedager, så tror jeg det nesten ikke finnes et bedre alternativ.

Tekniske spesifikasjoner:

ENGINE & TRANSMISSION
TypeLiquid-cooled, 12 valve, DOHC, inline 3-cylinder
Capacity765 cc
Bore78.0 mm
Stroke53.4 mm
Compression13.25:1
Max Power EC130 PS / 128.2 bhp (95.6 kW) @ 12,000 rpm
Max Torque EC80 Nm @ 9,500 rpm
SystemMultipoint sequential electronic fuel injection with electronic throttle control
ExhaustStainless steel 3 into 1 header system with low single sided stainless steel silencer
Final DriveX-ring chain
ClutchWet, multi-plate, slip
Gearbox6 speed
CHASSIS
FrameAluminium beam twin spar frame with 2 piece high pressure die cast rear subframe
SwingarmTwin-sided, cast aluminium alloy
Front WheelCast aluminium alloy 5 spoke, 17 x 3.5 in
Rear WheelCast aluminium alloy 5 spoke, 17 x 5.5 in
Front Tyre120/70 ZR 17
Rear Tyre180/55 ZR 17
Front SuspensionShowa 41 mm upside down Big Piston Forks (BPF), adjustable compression and rebound damping, and preload adjustment. 115mm wheel travel
Rear SuspensionÖhlins STX40 piggyback reservoir monoshock, adjustable compression and rebound damping, and preload adjustment. 131.2mm wheel travel
Front BrakesTwin 310 mm floating discs, Brembo Stylema 4-piston radial monobloc calipers, OC-ABS, Brembo MCS radial master cylinder
Rear BrakesSingle 220 mm disc, Brembo single piston caliper, OC-ABS
Instrument Display and FunctionsFull colour 5″ TFT instruments
DIMENSIONS & WEIGHTS
Width Handlebars792 mm
Height Without Mirror1064 mm
Seat Height836 mm
Wheelbase1399 mm
Rake23.2 º
Trail96.9 mm
Tank Capacity15 L
Wet Weight188 kg
FUEL CONSUMPTION
Fuel Consumption52.8 mpg (5.4 litres / 100 km)
CO2 Figures120g/km EURO 5 CO2 emissions and fuel consumption data are measured according to regulation 168/2013/EC. Figures for fuel consumption are derived from specific test conditions and are for comparative purposes only. They may not reflect real driving results.
SERVICE
Service Interval6,000 miles (10,000km)/12 months (whichever comes first)