VM-trial i Stavanger?

NMF kan melde om at NMF og Region Stavanger søker om X-Trial VM i 2025.

Med regjerende verdensmester Sondre “Gekko” Haga burde dette bli et heidundrandes arrangement! Les alt fra NMF her:

NMF og Region Stavanger søker om X-Trial VM i 2025

  • Publisert 21. juni 2023
  • Trial
Norges Motorsportforbund og Region Stavanger kan i dag kunngjøre at de har sendt inn en søknad om å arrangere X-Trial VM i 2025. Arrangementet vil finne sted i DNB Arena, og vil kombinere spenningen i motorsport med et sterkt bærekraftsfokus.

Martin Haga fra Riska Motorsykkelklubb uttrykker sin begeistring for muligheten til å arrangere X-Trial VM.

– Vi har drømt om å arrangere X-Trial VM i DNB Arena helt siden 2016, da vi arrangerte vårt første X-Trial løp utendørs i Stavanger sentrum. Denne drømmen har modnet seg over tid, og vi er nå klare til å presentere en godt gjennomarbeidet søknad som er utformet i samarbeid med X-Trial-miljøet på Riska og det norske forbundet, sier Haga.

Bærekraft er en sentral del av både søknaden og fokuset under arrangementet. Med de endrede kravene innen idretten de siste årene, er bærekraft nå en nødvendig del av planleggingen og gjennomføringen av sportsarrangementer. Norges Motorsportforbund har utpekt en egen bærekraftsansvarlig for å sikre at disse kravene blir ivaretatt på en best mulig måte.

– Vi er glade for samarbeidet med Riska Motorsykkelklubb, Region Stavanger og deres langsiktige visjon om å arrangere X-Trial VM. Det er inspirerende å se deres engasjement for sporten og deres fokus på bærekraft. Vi vil jobbe tett sammen med arrangørene for å sikre et vellykket og minneverdig arrangement i Stavanger i 2025, sier generalsekretær Tony Isaksen

Å arrangerer et VM i Norge vil bety mye for norsk motorsport og bidra til å sette Norge på det globale motorsport-kartet.

– Vi ønsker å løfte frem våre norske og lokale utøvere, som for eksempel Sondre ‘Gekko’ Haga, og skape en fantastisk opplevelse for publikum med norske favoritter. Nå er det opp til det nasjonale publikum å vise at de er klare til å ta imot det globale motorsport-miljøet til Stavanger-regionen! Men først må vi få tildelt mesterskapet og sikret finansieringen, sier Anette Larsen fra Region Stavanger.

Sondre Haga

Tidenes første offisielle X-Trial VM for kvinner?
Tidligere utøver Hanne Gilje Haga er også involvert i planleggingen, og hun er særlig opptatt av hvilke muligheter som finnes for å utvikle kvinnesiden av sporten.

– Jeg har alltid beundret min fars lidenskap for trial og driv til å arrangere X-Trial løp i regionen, og når han nå går for den store drømmen om å arrangere et VM i X-trial måtte jeg bare være med på prosessen. Ikke bare for arrangementet sin del, men også for å vise Norge hva trial er og spesielt vise frem idretten for kvinner. Håpet er å øke rekrutteringen av kvinnelige førere lokalt og i resten av Norge.

Vi har et ønske om å arrangere tidenes første offisielle X-Trial VM for kvinner, under samme arrangement. Som tidligere utøver selv vet jeg hvor stort det er å kunne delta på X-Trial VM. Det er eliten, og de beste av de beste som kjører. Det er action og underholdning både for oss som kjenner idretten, men også for de som kanskje ikke kjenner til idretten så godt. Jeg tror dette ville blitt en helt enorm mulighet for det norske trialmiljøet å vise frem hvor morsomt og kult det er å kjøre trial. Det er i dag flere dyktige norske jenter som kjører i verdenstoppen, også fra lokale trakter, som Huldeborg Barkved fra Tau,  som helt klart er aktuelle for å delta på et Kvinnelig X-Trial VM. Om vi når målet ville Norge bidratt til en banebrytende del av kvinners rolle i idretten, sier Hanne.

Huldeborg Barkved
Foto: Hallgeir Barkved

Riska Motorsykkelklubb, Region Stavanger og Norges Motorsportforbund ser frem til å motta tildelingen av X-Trial VM 2025 og er klare til å ønske det globale motorsport-miljøet velkommen til Stavanger-regionen. Arrangementet vil ikke bare gi en spennende opplevelse for motorsportentusiaster, men også være en feiring av norsk og lokal talent innen X-Trial.

Arrangørene er nå på leting etter sponsorer og samarbeidspartnere for å gjøre X-Trial VM 2025 til en enda større suksess. Bedrifter som er interessert i å støtte arrangementet og få eksponering i et globalt motorsportmiljø oppfordres til å ta kontakt. Samarbeidspartnere vil bli en viktig del av å realisere denne drømmen og skape et minneverdig arrangement.

Kort om verdensmesterskapet i innendørs X-Trial
X-Trial er mer enn bare en sport. Det er et konsept med utspring fra trial som bringer utøverne til å føle på det å være helt på kanten. Sporten er ung, attraktiv og dynamisk. Arrangementet oppleves best fra tribunen, men er også attraktivt via direktesendt TV. Det er en opplevelse for hele familien og rigges på en måte slik at tilskuerne får best mulig underholdning med spektakulære baner full av utfordrende hindre og utrolige stunts.

Arrangementet med verdens beste utøvere går med følgende format: Runde 1 + Runde 2 + Finale. Det er 6 seksjoner i hallen og 9 utøverne. Utøverne er kvalifiserte av FIM gjennom deres resultater i utendørs VM.

Trial i Norge
Trial ble etablert tidlig på 60 tallet og arrangerte sitt første NM i 1964 som en gren i Norges Motorsportforbund som igjen er en del av Norges Idrettsforbund. Trialsporten i landet har vokst kraftig de siste 12 årene, fra 570 lisenser i 2010 til 1037 lisensierte utøvere i 2022. For å sette dette i perspektiv er det ca. 3 ganger mer lisenser enn norsk skihopping og kombinert til sammen. Historisk har Spania og England vært de største nasjonene, tett fulgt av Italia og Frankrike. Norge har derimot hatt en strålende utvikling de siste årene med vekst i både antall lisensierte førere og internasjonale prestasjoner. Blant utøvere i verdenstoppen har vi en norsk kvinnelig europamester fra 2019 og mannlig europamester i 2021 i tillegg til flere pallplasser både for menn og kvinner i VM. På toppen av det hele fikk Norge i september 2022 en nybakt verdensmester i trial2 klassen; fra Riska Motorsykkelklubb, Sondre «Gekko» Haga. Det er også 2 andre norske utøvere på god vei oppover i trial2 klassen. Dette er Jarand Mathias Vold Gunvaldsen fra Grimstad Trialklubb og Mats Nilsen fra Riska Motorsykkelklubb. Sistnevnte med 2 topp 10 plasseringer og 15nde plass totalt i 2022 sesongen. Sondre, Mathias og Mats trener sammen i Spania og har vist at de er nivået verdig. De har et mål for øye; Å dytte regjerende trial GP verdensmester, spanske Tony Bou, med over 32 VM titler i X-Trial og vanlig trial ned fra tronen. Med utviklingen som de norske utøverne har, så skal vi ikke se bort fra at vi kan oppleve dette på hjemmebane i 2025. Det ville ha en enorm symbolverdi for rekruttering og videre utvikling av våre utøvere.

Ordinær trial tar hovedsakelig sted ute i terreng hvor bane velges blant naturlige hindre. X-Trial derimot, kjøres på bygde elementer tett på publikum både utendørs i sentrumsnære områder og innendørs i større arenaer. X-Trial varianten, som også kalles «Indoor» kjøres vanligvis i hall og er utviklet for å være en sport for publikum, hvor tilskuere til stede og tv seere kan følge konkurransen på en svært god måte. Med Sondre som verdensmester i trial2 i 2022 er han belønnet med å være 1 av de 9 førerne i X-Trial 2023 sesongen. 1 av de 9 utøverne er også et såkalt ¨wild card¨ som tildeles vertsnasjonen. Med dette er målet å ha 2 norske utøvere i den gjeve konkurransen.